Nick the Greek: Από τη μάρκα των 100 χιλιάδων, σε αυτή των 5

Ακόμα και στις μέρες μας, ένα και πλέον αιώνα μετά, όταν κανείς θέλει να περιγράψει μια μεγάλη νίκη σε κάποιο τυχερό παιχνίδι, σχεδόν πάντα αναφέρει το όνομα του Nik the Greek. Ειδικά αν το παιχνίδι έχει να κάνει με την τράπουλα, όπως για παράδειγμα το πόκερ. Ο Νίκος Δάνδαλος, όπως ήταν το κανονικό όνομά του, σύνδεσε το όνομά του με τον τζόγο και ποτέ δεν έκρυψε τα πάθη του.

Τα πρώτα χρόνια

Ήταν γόνος εύπορης οικογένειας της Σμύρνης, γεννηθείς στις 27 Απριλίου του 1883, με πατέρα έμπορο χαλιών και νονό εφοπλιστή. Ίσως για αυτό δεν έδινε ποτέ σημασία στα χρήματα. Αποφοίτησε από το «Ελληνικό Ευαγγελικό Κολέγιο» της Σμύρνης με πτυχίο στη φιλοσοφία και στα 19 του χρόνια, ο νονός του τον έστειλε στην Αμερική για να σπουδάσει. Το χαρτζιλίκι των 150 δολαρίων την εβδομάδα, μπορεί να ακούγεται μικρό με τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο για εκείνη την εποχή ήταν ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Η Αμερική, ο Καναδάς και ο Νέστωρας

Δεν έμεινε για μεγάλο διάστημα στη Νέα Υόρκη κι έφυγε για το Σικάγο, όπου γνώρισε τον πρώτο του έρωτα. Ο χωρισμός όμως ήρθε γρήγορα, κάτι που τον ανάγκασε να αλλάξει ξανά πολιτεία. Αυτή τη φορά, προορισμός ήταν ο Καναδάς και το Μόντρεαλ. Εκεί, ήρθε η πρώτη του επαφή με τον τζόγο και συγκεκριμένα τις ιπποδρομίες. Μέσα σε έξι μήνες κέρδισε περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια, όμως δεν τα κράτησε για πολύ. Επέστρεψε στο Σικάγο όπου και τα έχασε όλα. Ωστόσο, δεν πτοήθηκε ποτέ…

Στη συνέχεια καταπιάστηκε με το διάβασμα και την ανάλυση των τυχερών παιχνιδιών. Βρήκε τον μέντορά του, στο πρόσωπο ενός πολύ μεγάλου τζογαδόρου της εποχής, τον Νέστωρα, ο οποίος συνήθιζε να λέει: «Αν ο Θεός θέλει να μάθει να παίζει, θα έρθει σε μένα». Και πράγματι έτσι έγινε, αφού ο Νέστωρας ήταν μαζί με τον Νικ σχεδόν σε κάθε τραπέζι.

Χτίζοντας τον μύθο

Το Λας Βέγκας, δεν άργησε να έρθει και εκεί ο Νικ άρχισε να ποντάρει μεγάλα ποσά σε ρουλέτα, πόκερ και ζάρια. Είτε κέρδιζε είτε έχανε, δεν τον ένοιαζε ιδιαίτερα. Έπαιζε μόνο για την αδρεναλίνη, αφού τα λεφτά ποτέ δεν τον άγγιξαν στη ζωή του.

Πλέον είχε εξελιχθεί σε μύθο και ο κόσμος ζητούσε όλο και περισσότερο μια παρτίδα πόκερ ανάμεσα σε αυτόν και τον καλύτερο παίκτη του κόσμου, Τζόνι Μος. Η παρτίδα τελικά ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1949, κράτησε πέντε μήνες με μόνα διαλλείματα για φαγητό, ύπνο και φυσική ανάγκη. Το αποτέλεσμα ήταν ο Νικ, να χάσει δύο εκατομμύρια δολάρια. «Κύριε Μος θα πρέπει να σας αφήσω να φύγετε», η θρυλική ατάκα του που έμεινε στην ιστορία όταν πια δεν είχε άλλα χρήματα για να ποντάρει.

Το τραπέζι του πόκερ όμως που έμεινε στην ιστορία ως ίσως, το καλύτερο που έκατσε ποτέ ο Nick the Greek, ήταν αυτό που συμμετείχαν ο νονός της μαφίας Κοστέλο, αλλά και ο Βασιλιάς της Αιγύπτου, Φαρούκ. Ο Νικ κέρδισε πολλές χιλιάδες δολάρια της μαφίας και ο Κοστέλο, όντας εκνευρισμένος του είπε: «Έλληνα, φεύγεις και δεν συνεχίζεις γιατί είσαι δειλός». Πως απάντησε ο Νικ; Έδωσε την τράπουλα στον Βασιλιά Φαρούκ να την ανακατέψει και απευθύνθηκε στο Κοστέλο: «Και τώρα αμίγκο, έλα να τραβήξουμε από ένα χαρτί. Το μεγαλύτερο θα κερδίσει 500.000 δολάρια». Ο νονός άναψε το πούρο του, οι συνοδοί έριξαν το παλτό στις πλάτες του και έφυγε.

Το επόμενο πρωί, η New York Times χαρακτήρισε τον Νικ ως «βασιλιά του πόκερ». Έκτοτε, έγιναν φίλοι και θαυμαστές του προσωπικότητες όπως ο Ωνάσης, ο Σινάτρα και ο Σαβάλας.

Το πάθος για τη φιλοσοφία

Ένα από τα πάθη του, πέρα από τον τζόγο, ήταν και η φιλοσοφία. Διάβαζε πολύ Πλάτωνα και Αριστοτέλη, καθώς όπως έλεγε «η αρχαία φιλοσοφία γαληνεύει την ψυχή, βρίσκεις γνώση, διεξόδους και ισορροπία».

Όσον αφορά τη φιλοσοφία του για τον τζόγο, αυτή ήταν πως πρέπει να χαίρεσαι το παιχνίδι. Αυτός ήταν ο κύριος στόχος του. Δεν τον ενδιέφερε η ήττα ή η νίκη. Παρά μόνο η αδρεναλίνη. Ένας από τους λόγους που κέρδιζε βέβαια, ήταν και το άγχος των αντίπαλων παικτών όταν είχαν απέναντί τους έναν παίκτη του βεληνεκούς του Nick the Greek. Δεν ήταν ποτέ ήρεμοι, κάτι που λειτουργούσε πάντα υπέρ του.

Νέα Combo Προσφορά* χωρίς κατάθεση!
Νέα Combo Προσφορά* χωρίς κατάθεση!
*Ισχύουν Όροι και προϋποθέσεις

Από τα 100.000 δολάρια, στα 5

Περίπου 75 φορές είχε καταφέρει να περάσει στη ζωή του από τη φτώχεια στην πλούσια ζωή, σύμφωνα με το μύθο. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο πως έχασε και κέρδισε συνολικά πάνω από 500.000.000 δολάρια, νούμερο απίστευτα εξωφρενικό για τα δεδομένα της εποχής. Άλλοι μύθοι, ανεβάζουν το ποσό στα 2.000.000.000 δολάρια. Πλούσιο και το φιλανθρωπικό του έργο, με πάνω από 40.000.000 δωρισμένα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε φτάσει να παίζει με μάρκες των 5 δολαρίων, αυτός που πόνταρε 100.000 σε μια και μόνο παρτίδα.

Η απάντησή του σε όσους τον ρωτούσαν πως κατέληξε εκεί, ήταν η ίδια: «Έτσι είναι η ζωή». Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε δωμάτιο ξενοδοχείου του Λας Βέγκας και άφησε την τελευταία του πνοή τα Χριστούγεννα του 1966 σε ηλικία 83 ετών.

Η χρυσή κηδεία και ο Ρήγας σπαθί

Κηδεύτηκε όπως άρμοζε στο μύθο που δημιούργησε. Οι φίλοι του, οργάνωσαν μια πλουσιοπάροχη κηδεία, με χρυσό φέρετρο, ενώ όσοι παραβρέθηκαν στην κηδεία του, εκτός από λουλούδια, εναπόθεσαν συμβολικά κι ένα φύλλο Ρήγα σπαθί, το οποίο ήταν και το αγαπημένο του Νίκου Δάνδολου. Από μαφιόζους και πολιτικούς, μέχρι σταρ του Χόλιγουντ και τραγουδιστές. Αυτοί ήταν που του είπαν το στερνό αντίο. Άνθρωποι που δεν τους συνέδεε τίποτα πέρα από τον Nick the Greek, γιατί αυτός ήταν. Ένας άνθρωπος που έζησε μια ακραία ζωή αλλά ταυτόχρονα σεβόταν τους πάντες όπως είπε και ο Φρανκ Σινάτρα: «Νικ, υπήρξες τόσο αγνός κι έντιμος, ώστε η μόνη περιουσία που είχες ήταν οι αγαθοεργίες σου».

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα |

Σχετικά άρθρα