Μάθιου Μπένχαμ: Επένδυσε 800.000 και πήρε πίσω 384 εκ. ευρώ
Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, η τσακισμένη από τα οικονομικά προβλήματα Μπρέντφορντ, έφτασε μέχρι την 4η κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου (League 2)… Ποιος το περίμενε ότι τον Μάιο του 2021 η Μπρέντφορντ θα βρισκόταν και πάλι στα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου. Στο ματς που οι Άγγλοι αποκαλούν “world’s richest game”, η Μπρέντφορντ επικράτησε στον τελικό ανόδου της Σουόνσι με 2-0 και πήρε τόσο την άνοδο, όσο και το τεράστιο ποσό των 330 εκ. λιρών και επέστρεψε μετά από 73 χρόνια στη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού ποδόσφαιρου.
Σίγουρα το διάστημα το οποίο ήταν ενδιάμεσα σε αυτές τις δύο στιγμές είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό, αλλά τόσο ο κόσμος της ομάδας όσο και ένας μυστηριώδης επενδυτής, που είχε αποφασίσει για μεγάλο διάστημα να μείνει στην ανωνυμία, κατάφεραν να σώσουν την ομάδα για να τη φέρουν στο κορυφαίο επίπεδο. Το 2007 γεννήθηκε ο πρώτος λονδρέζικος σύλλογος αμιγών λαϊκής βάσης, με το μοντέλο όμως να μην κρατάει για πολύ, ελέω του μυστηριώδη επενδυτή που αναφέραμε και πιο πάνω…
Όταν οι οπαδοί αποφάσισαν να μην αποπληρώσουν τα δάνεια, το 2012, του δόθηκε η ευκαιρία να αγοράσει το σύλλογο και να γίνει ο μοναδικός ιδιοκτήτης του. Αυτός ο μυστηριώδης επενδυτής, που έως και σήμερα προτιμάει να αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, ήταν ο 44χρονος τότε, Μάθιου Μπένχαμ. Οπαδός της Μπρέντφορντ από τα 11 χρόνια του, υλοποίησε το όνειρό του να γίνει το αφεντικό της, αντί του ποσού των 700.000 λιρών.
Ποιος ήταν ο Μάθιου Μπένχαμ
Ο Μάθιου Μπένχαμ από πολύ μικρή ηλικία έδειξε την κλίση του προς τα μαθηματικά και τα οικονομικά και σπούδασε στην Οξφόρδη, όπου και πήρε πτυχίο φυσικού. Στην συνέχεια, έκανε στροφή στον επαγγελματικό προσανατολισμό του μπαίνοντας στον τραπεζικό και ασφαλιστικό κλάδο, αλλά γρήγορα διαπίστωσε ότι αυτό δεν ήταν ούτε το στοιχείο του.
Τότε ήταν η στιγμή (2001) που αποφάσισε να πιάσει δουλειά ως trader στην Premier Bet και είχε την τύχη να έχει δίπλα του ένας από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στο χώρο του τζόγου, τον Τόνι Μπλουμ! Δίπλα του έμαθε όλα όσα χρειαζόταν για να επιτύχει, αλλά ο ίδιος δεν το άφησε εκεί…
Εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους «εχθρούς» των book, βασιζόμενος σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «επιστημονικά δεδομένα». Ανέπτυξε στατιστικά μοντέλα και πόνταρε βάσει αυτών, αναζητώντας εξονυχιστικά τα λάθη των στοιχηματικών εταιριών και στρέφοντας σχεδόν πάντα τις πιθανότητες υπέρ του.
«Ποτέ δεν έχω ποντάρει για διασκέδαση ή για να περάσει η ώρα»
«Ποτέ δεν έχω ποντάρει για διασκέδαση ή για να περάσει η ώρα. Ασχολούμαι με το στοίχημα ξεκάθαρα για τους υπολογισμούς πιθανοτήτων με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων. Η νοοτροπία αυτή στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στο γνωσιακό και επαγγελματικό μου υπόβαθρο. Τα στοιχήματα είναι μια αγορά, όπου οι τιμές αλλάζουν συνεχώς. Προσπαθούμε να βρούμε την αδυναμία της αγοράς και χρησιμοποιούμε τα μοντέλα μας για να εντοπίσουμε την αξία όπου αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει», έχει δηλώσει σχετικά.
⚽🍒100 + 5 δώρα* χωρίς κατάθεση*!
Και… γεννήθηκε η Smartodds
Με την ευφυΐα του και τις σωστές του επιλογές o Μπένχαμ κατάφερε να βγάλει πολλά χρήματα από το στοίχημα, αλλά σίγουρα αυτό ήταν κάτι το οποίο ήθελε να εξελίξει. Το 2004 δημιούργησε το δικό της στοιχηματικό συνδικάτο με το όνομα Smartodds. Μέσω αυτού συμβουλή Με το αζημίωτο πελάτες χρησιμοποιώντας αλγόριθμους στατιστικές και έρευνες που τον είχαν βάλει στην κορυφή! Πρώτος και καλύτερος πελάτης εταιρείας ήταν ο ίδιος του ο εαυτός, απλά πλέον δεν εργάζομαι πια αυτός πάνω στο κομμάτι των αλγορίθμων αλλά μία ολόκληρη ομάδα data analyst που είχε προσλάβει για να κάνει αυτή τη δουλειά! Με το πέρασμα του χρόνου το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αυξήθηκε ραγδαία και η επιτυχία της εταιρείας ήταν τεράστια. Ο Μπένχαμ όμως δεν έμεινε εκεί αφού λίγα χρόνια αργότερα ίδρυσε τη στοιχηματική εταιρία matchbook, όπου λειτουργούσε και ως ανταλλακτήριο στοιχημάτων.
Μετά την εξαγορά της Μπρέντφορντ, ο Μπένχαμ έκανε κάτι τελείως διαφορετικό απ’ όλους τους εύρωστους ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών συλλόγων. Αντί να επενδύσει πολλά χρήματα σε παίκτες, προσωπικό και πόρους, προσβλέποντας σε ταχεία ανέλιξη της ομάδας, εξέλιξε σε τεράστιο βαθμό τα στατιστικά μοντέλα σε κάθε παράμετρο των ομάδων, αλλά και ατομικά χαρακτηριστικά των παικτών. Ονόμασε αυτή τη μέθοδο «Moneyball» και για να δοκιμάσει τις ιδέες του αγόρασε το 2014 αντί 6,7 εκατ. λιρών τη δανέζικη Μίντιλαντ, που εκτοξεύτηκε αγωνιστικά την επόμενη εξαετία.
Ο νέος ιδιοκτήτης απέλυσε πολλά μέλη του προσωπικού, προσλαμβάνοντας τεχνοκράτες, με πιο αναλυτικό (μαθηματικό) πνεύμα, που δεν είχαν παραδοσιακή εμπειρία στη διαχείριση ενός ποδοσφαιρικού club. Ο σύλλογος έπαψε να ενδιαφέρεται αποκλειστικά για νίκες και ήττες. Αντίθετα, ανέπτυξαν ένα σύνολο βασικών δεικτών απόδοσης (KPIs) που καθόριζαν αν σημειώνουν πρόοδο ή όχι.
Τα xGoals και το… e-talent
Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποίησε(από τους πρώτους) ήταν η ανάλυση των περίφημων expected goals (x-goals), που τότε ήταν κάτι… ανούσιο για τον στοιχηματικό κόσμο, αλλά ακόμα και για τους αναλυτές, που δεν έδινα ιδιαίτερη σημασία. Με αυτό το τρόπο έβλεπε το κριτήριο δυναμικής μίας ομάδας και έτσι άρχισε να εξετάζει αναλυτικά τα «αναμενόμενα γκολ» με βάση την ποιότητα και την ποσότητα των ευκαιριών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα και όχι πόσα γκολ σημείωσε πραγματικά μια ομάδα ή ένας παίκτης.
Αυτό επέτρεψε στις δύο ομάδες(Μπρέντφορντ και Μίντιλαντ) να βρουν παίκτες που ήταν υποτιμημένοι και είχαν λάθος αξίας στην αγορά και να τους αγοράσει σε χαμηλή αξία και να τους εξελίξει, αφού στο κατάλληλο περιβάλλον θα παίξουν σε υψηλό επίπεδο και αν αποφέρουν σημαντικά κέρδη στην ομάδα. Τη στιγμή που οι υπόλοιποι κορυφαίοι σύλλογοι επένδυαν εκατομμύρια δολάρια στις ακαδημίες Nέων τους, οι Μπρέντφορντ και Μίντιλαντ αποφάσισαν να τις εξαλείψουν και να χρησιμοποιήσουν το υπολειπόμενο μπάτζετ σε αυτό το κομμάτι.
Στα στατιστικά μοντέλα επιδόσεων ομάδων ή παικτών που αναπτύχθηκαν με πόρους του Μπένχαμ εντάσσεται και το πρόγραμμα e4talent, που καταγράφει ακόμη και το πόσες φορές ένας παίκτης κοίταξε γύρω του προτού δεχθεί την μπάλα! Επίσης, αντίθετα με τις παλιές πρακτικές, δημιουργείται πρώτα ένα σύνολο απαιτήσεων για παίκτη που χρειάζεται η ομάδα και μετά ψάχνουν να βρουν ποιος είναι αρκετά κοντά στο διάγραμμα που δίνει ο υπολογιστής.
Τα κορυφαία παραδείγματα στο μοντέλο του Μπένχαμ
Ορισμένα παραδείγματα της απολύτως επιτυχημένης στρατηγικής του Μπένχαμ είναι ο 26χρονος Αλγερινός εξτρέμ Σαΐντ Μπενραχμά, o 25χρονος Άγγλος φορ Όλι Γουότκινς και o συνομήλικός του Γάλλος φορ Νιλ Μοπέ. Ο πρώτος αποκτήθηκε αντί 3,8 εκατ. λιρών και πουλήθηκε για 40 ψ. (Γουέστ Χαμ), ο δεύτερος κόστισε 2,3 εκατ. και απέφερε 36 εκατ. (Άστον Βίλα), ενώ ο τρίτος έκανε limit up από τα 2,1 εκατ. στα 26. Ο άνθρωπος που άλλαξε με το όραμα του την… ποδοσφαιρική λογική, επένδυσε το 2012 περί τα 820.000 ευρώ στο αγγλικό ποδόσφαιρο για να πάρει πίσω εννιά χρόνια αργότερα 384 εκατ.!
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις 21+| ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ.
Σχετικά άρθρα
To Κύπελλο Ελλάδας με ειδικά στοιχήματα και ενισχυμένες αποδόσεις!
Σπουδαία παιχνίδια περιλαμβάνει το μενού της Τετάρτης για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας.…
Μίλαν-Νάπολι με Bet Builder και Κορυφαίες Αποδόσεις στην Betsson
Στο «San Siro» η Μίλαν αντιμετωπίζει τη Νάπολι στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής της Serie…
Αθηναίος έστειλε… αδιάβαστο τον ΟΠΑΠ με 11.000 απόδοση και 30 χιλιάρικα!
Έχουμε δει κι έχουμε δει όνειρα, αλλά τέτοιο πράγμα σαν το σημερινό, είναι μία στις…
Είδε το… μέλλον, πήρε τη σωστή απόφαση και 1.700 ευρώ!
Ξέρεις τι είναι να παίζεις εννιάδα, να πηγαίνεις για 6 χιλιάρικα, να έχεις πιάσει τα…
H δράση στην Super League με ειδικά στοιχήματα και ενισχυμένες αποδόσεις!
Με τρία παιχνίδια ξεκινά το Σάββατο (26/10) η 9η αγωνιστική της Super League. Λίγες μέρες…
Φενέρμπαχτσε-Παναθηναϊκός με Bet Builder και Κορυφαίες Αποδόσεις στην Betsson
Στο «Ulker Sports and Event Hall» η Φενέρμπαχτσε υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο πλαίσιο της 5ης…