Έρχεται ο «μεγάλος αδελφός» στα online τυχερά παιχνίδια

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ.

Κοντά στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται η υλοποίηση του πληροφοριακού συστήματος για την εποπτεία και τον έλεγχο των κατόχων άδειας παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου. Πρόκειται, κατά μία έννοια, για τον «μεγάλο αδελφό» των συγκεκριμένων εταιρειών, καθώς προβλέπει την ηλεκτρονική παρακολούθηση και τον έλεγχο διεξαγωγής όλων των τυχερών παιγνίων που διεξάγονται διαδικτυακά.

Τι αλλάζει

Μέχρι πρότινος οι εταιρείες παροχής online υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων λειτουργούσαν βάσει του μεταβατικού καθεστώτος, το οποίο αντικαταστάθηκε από την ανοικτού τύπου διαδικασία χορήγησης δύο ειδών αδειών διαδικτυακών τυχερών παιγνίων.  Μία δηλαδή, για το «διαδικτυακό στοίχημα», και μία για «λοιπά διαδικτυακά παίγνια» (τύπου καζίνο, πόκερ και παραλλαγές του). Βάσει του νέου καθεστώτος του υπουργείου Οικονομικών, η αρμόδια Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) αποκτά ενισχυμένο ρόλο. Ως εκ τούτου, προβλέπεται η διεξαγωγή των τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου να πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω συστημάτων συνδεδεμένων με το Πληροφοριακό Σύστημα Εποπτείας και Ελέγχου στο οποίο έχει πρόσβαση η ΕΕΕΠ.

Το εν λόγω πληροφοριακό σύστημα, που αποτελεί έργο εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ, αναμένεται να υλοποιηθεί σύντομα. Επιδιώκεται να ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΣΠΑ 2014-2020), με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να προεγκρίνει, πρόσφατα, το Τεχνικό Δελτίο προτεινόμενης πράξης.

Οι υποψήφιοι

Η συνολική διαδικασία υλοποίησης του έργου θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών. Υπολογίζεται ότι το έργο θα ξεκινήσει να υλοποιείται το αμέσως προσεχές διάστημα.

Το πληροφοριακό σύστημα θα επιτρέπει την ηλεκτρονική παρακολούθηση και τον έλεγχο της διεξαγωγής όλων των τυχερών παιγνίων, ανεξαρτήτως των μέσων, του χρόνου, του τρόπου ή και του δικτύου προώθησης και διανομής των σχετικών με τη διοργάνωση και διεξαγωγή υπηρεσιών. Από την πλευρά της, η ΕΕΕΠ υποχρεούται να αποστέλλει, αμελλητί, στοιχεία, κατόπιν επεξεργασίας, ανάλυσης και ομαδοποίησης δεδομένων, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και κάθε άλλη αρμόδια αρχή, εφόσον της ζητηθούν.

Οι υποψήφιοι κάτοχοι άδειας με καταστατική έδρα εκτός Ελλάδας υποχρεούνται στη φυσική εγκατάσταση ενός διακομιστή ασφαλείας εντός Ελλάδας, σε διασύνδεση με την ΕΕΕΠ, όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι αρχικά το πληροφοριακό σύστημα εποπτείας και ελέγχου προβλέφθηκε με το άρθρο 30 του ν.4002/2011, που τροποποιήθηκε το 2018 με το σχέδιο νόμου «ρυθμίσεις για την αγορά διαδικτυακών παιγνίων». Τον περασμένο Αύγουστο, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε τον κανονισμό για τη διοργάνωση και διεξαγωγή τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

Πηγή: moneyreview.gr

Νόμιμες Στοιχηματικές

Σχετικά άρθρα