Επιτροπή Παιγνίων σε online παρόχους: Διευθετήστε τις εκκρεμότητες για να δοθούν οι άδειες

Επιστολή με την οποία ζητά να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες των φακέλων που έχουν κατατεθεί, στο πλαίσιο της χορήγησης αδειών διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, απέστειλε η Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) στους ενδιαφερόμενους παρόχους.

Η ΕΕΕΠ υπό τον πρόεδρό της, Ευάγγελο Καραγρηγορίου, έχει διαπιστώσει ελλείψεις στους κατατεθειμένους φακέλους και προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία κάλεσε τις υποψήφιες προς αδειοδότηση εταιρείες να επιταχύνουν τη κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

pamestoixima

Παίξε νόμιμαΠαίξε νόμιμα
21+ | Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα & με ασφάλεια |

Επισήμως, η έναρξη υποβολής αιτήσεων χορήγησης Αδειών Διεξαγωγής Τυχερών Παιγνίων μέσω Διαδικτύου, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Επιτροπής Παιγνίων, ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, κανείς φάκελος δεν έχει κριθεί πλήρης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής Παιγνίων, αν και για ορισμένες μεγάλες εταιρείες του κλάδου οι εκκρεμότητες είναι τυπικές.  Για τις περισσότερες, ωστόσο, κύκλοι της ΕΕΕΠ κάνουν λόγο για σειρά ελλείψεων.

Ο όγκος των δικαιολογητικών δεδομένα χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα μεγάλος και η διαδικασία απαιτεί σημαντικό χρόνο και φόρτο εργασίας από την πλευρά των αιτούντων. Οι ενδιαφερόμενοι online πάροχοι μετά την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεών τους, υποχρεούνται να τις υποβάλουν μαζί με το σύνολο των απαραίτητων δικαιολογητικών και σε έντυπη μορφή στην ΕΕΕΠ. Μεταξύ άλλων, στα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες πρέπει να περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το business plan και business model, αναλυτική περιγραφή εγκαταστάσεων και τεχνολογικών/πληροφοριακών συστημάτων που θα χρησιμοποιηθούν, στοιχεία και δικαιολογητικά για τη βιωσιμότητα, την οικονομική, τεχνική και επαγγελματική επάρκεια/ικανότητα των ενδιαφερόμενων, αντίγραφα ποινικών μητρώων για μετόχους και μέλη Δ.Σ. εταιρειών, πράξεις σύστασης και νόμιμης εκπροσώπησης εταιρείας, οικονομικές καταστάσεις τελευταίας τριετίας κ.α.

Και όλα αυτά για να εξασφαλίσουν και τις απαιτούμενες άδειες καταλληλότητας μετόχων και προσώπων που επιτελούν Κρίσιμες Λειτουργίες, καταλληλότητας κατασκευαστή και τεχνικού και αναγνώρισης οργανισμών πιστοποίησης. Με βάση το πλαίσιο αδειοδότησης, οι αιτούντες άδειας πρέπει να καταθέσουν και εγγυητική επιστολή (500.000 ευρώ), παράβολο (10.000 ευρώ) και πιστοποιητικό οικονομικής και φορολογικής ενημερότητας.

Δεδομένων των συνθηκών, της γραφειοκρατίας και του χρόνου πλέον που απαιτείται για την ολοκλήρωση των φακέλων, γνώστες του χώρου τοποθετούν την έναρξη λειτουργία της online αγοράς υπό το νέο, ρυθμιζόμενο, καθεστώς, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Το ενδιαφέρον από πολλές πλευρές είναι μεγάλο, καθώς ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών διαδικτυακού στοιχηματισμού στη χώρα ανήλθε πέρυσι στα 8,5 δισ. ευρώ και τα ακαθάριστα έσοδα (GGR) στα 437 εκατ. ευρώ.

Στις 19 έφθασαν οι αιτήσεις

Σημειώνεται ότι με τον νόμο 4635/2019 άνοιξε ο δρόμος για τη χορήγηση των αδειών και τη λήξη του μεταβατικού καθεστώτος στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών που ίσχυε για χρόνια, ενώ τον τον Αύγουστο του 2020 με την έκδοση οκτώ σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, έπειτα από εισήγηση της ΕΕΕΠ, ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου. Έτσι, μέσα στο επόμενο διάστημα θα λειτουργεί μια διαδικτυακή αγορά με πλήρως αδειοδοτημένες εταιρείες και ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τον αυστηρό έλεγχο των εταιρειών αυτών, καθώς και την άμεση πρόσβαση της ΕΕΕΠ στο σύνολο των δεδομένων της παικτικής δραστηριότητας μέσω online διασύνδεσης.

novibet

Παίξε νόμιμαΠαίξε νόμιμα
21+ | Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα & με ασφάλεια |

Σήμερα η διαδικασία αδειοδότησης βρίσκεται σε εξέλιξη και έχουν κατατεθεί αιτήσεις από 19 εταιρείες και για τις δύο άδειες, 7ετούς ισχύος, που θα χορηγηθούν χωρίς διαγωνισμό: Η άδεια “Τύπου 1” με αντίτιμο 3.000.000 ευρώ αφορά στο διαδικτυακό στοιχηματισμό και η άδεια “Τύπου 2” σε λοιπά διαδικτυακά παίγνια, με αντίτιμο 2.000.000 ευρώ. Σημειώνεται πως η διαδικασία είναι ανοιχτή και δεν υπάρχει χρονική προθεσμία για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο αιτηθεί της απόκτησης αδειών.

Ο τελικός αριθμός των εταιρειών που θα αποκτήσουν, κατά κυριο λόγο, και τις δύο άδειες μένει να διαπιστωθεί. Επί του παρόντος όλοι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, όπως οι Stoiximan Kaizen), ΟΠΑΠ, Novibet, Bet365, Sportingbet, Interwetten, Pokerstars και άλλοι έχουν καταθέσει αιτήσεις. Θεωρείται πως άδεια θα αποκτήσουν και οι Betsson και Fonbet που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση. Παράγοντες του χώρου κάνουν λόγο για ενδιαφέρον από την ιταλική Snaitech, την Pinnacle, αλλά και για συζητήσεις εγχώριων παικτών με το γνωστό Rank Group.

Πηγή: sofokleous10.gr

Σχετικά άρθρα